Στα 20 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι το 2020 βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ και της Κομισιόν,

με το μεγαλύτερο βάρος αυτών να πέφτει το χρονικό διάστημα 2019- 2020.

Αυτό σημειώνει σε ενημερωτικό της σημείωμα η JP Morgan. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Ελλάδα χρειάζεται 14 δισ. ευρώ το 2019 και 5 δισ. ευρώ το 2020, ενώ επισημαίνει πως μια «καθαρή έξοδος» πιθανότατα θα οδηγήσει στην απόσυρση του waiver στις αξιολογήσεις της από τους οίκους, όπως συνέβη και με την Κύπρο, καθώς τα rating της είναι απίθανο να αναβαθμιστούν άνω του επενδυτικού βαθμού μέχρι τότε. Έτσι, η χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στις αγορές και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μέχρι τότε είναι πολύ σημαντική.

Για να επιτευχθεί επίσης, μια «καθαρή έξοδος» από το πρόγραμμα διάσωσης ως τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι έχει απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές και μπορεί να καλύψει τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες. Εάν αποτύχει να το κάνει, τότε η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί πως η χώρα θα οδηγηθεί σε τέταρτο μνημόνιο.

Επίσης, εκτός από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές έως τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος του QE.

Όπως σημειώνει η JP Morgan, σύμφωνα με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, η ρευστότητα της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται περίπου στα 9 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Τα 1,5 δισ. των νέων κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές θα προστεθούν στο ταμειακό υπόλοιπο, αυξάνοντας έτσι το σύνολο στα 10,5 δισ. Οποιαδήποτε έκδοση ομολόγων από τώρα μέχρι το 2018 θα προσθέσει περαιτέρω στο ταμειακό υπόλοιπο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αναγκών του 2019.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η JP Morgan, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριό της, αναφέρει πως η Ελλάδα θα ενταχθεί σε αυτό. Με βάση τις εκτιμήσεις της η ΕΚΤ θα μειώσει τον ρυθμό του QE σε 40 δισ. ευρώ τον μήνα στο α' τρίμηνο και στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα στο β' τρίμηνο του 2018, θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 4,4 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο του 2018, πριν ξεπεραστεί το όριο του 33%.

Όπως σημειώνει, η γ' αξιολόγηση θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου/αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, η JP Morgan επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις και αυτή τη φορά, το τέλος του Δεκεμβρίου ή οι αρχές το α' τριμήνου του επόμενου έτους είναι μία πιο πιθανή ημερομηνία για την ολοκλήρωσή της.

Για το χρέος

Σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο βελτιώνουν ελάχιστα την βιωσιμότητά του. Τα πιο ουσιαστικά μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος, θα περιλαμβάνουν ενδεχομένως μέτρα όπως επέκταση λήξεων, περίοδοι χάριτος για πληρωμές τόκων κ.λπ. για τη βελτίωση της βιωσιμότητας

Όπως σημειώνεται, το ΔΝΤ εμμένει στην εκ των προτέρων (σημαντική) ελάφρυνση του χρέους και οι Ευρωπαίοι κρατούν τη γραμμή για την εκ των υστέρων ελάφρυνση του χρέους υπό όρους. Εποικοδομητικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να ξεκινήσουν μετά τη δημιουργία της νέας γερμανικής κυβέρνησης (εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου).

Τα θετικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2017 θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή θέση, ενώ η πρόσφατη επιστροφή στις αγορές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως εργαλείο για να πιέσει τους Ευρωπαίους πιστωτές να επιτρέψουν την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα.

Πηγή: enikonomia

KarditsaVoice

KarditsaVoice, η φωνή της πόλης μας και όχι μόνο, σε ένα website που σας κρατά ενήμερους για όλα τα τοπικά, εγχώρια και διεθνή νέα παρέχοντας έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση. Η ομάδα μας, αποτελούμενη από εξαίρετους επαγγελματίες, εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο στοχεύοντας στην τελειότητα.

Εάν η συγγραφή είναι το ταλέντο σου επικοινώνησε μαζί μας και ποιος ξέρει...ίσως γίνεις ένας απο εμάς!

Επικοινωνία

Τα Γραφεία Μας

Γραφείο Ενημέρωσης
Τρικάλων 117, Καρδίτσα, Ελλάδα
2441020084
info@karditsavoice.gr
Διαφημιστικό Τμήμα
Τρικάλων 117, Καρδίτσα, Ελλάδα
2441020084
adv@karditsavoice.gr

Νέα της Καρδίτσας

04
Αυγ2017

Δωρεάν παροχή της ηλ...

Συνεχίζεται όλο το μήνα Αύγουστο η δωρεάν παροχή της ηλεκτρονικής σήμανσης στα ζώα συντροφιάς των ευ...

31
Ιουλ2017

43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδη...

Πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση στην Σέκλιζα Καρδίτσας

31
Ιουλ2017

Παρουσιάσεις του Βιβ...

Στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα διοργανώνονται δύο εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου «Άγριες Θάλασσ...

31
Ιουλ2017

Συναυλία για την ενί...

Σήμερα στις 21.30 στην Πλατεία Δικαστηρίων

Διαγωνισμοί με Δώρα

Άφησέ μας το όνομα και το e-mail σου και λάβε μέρος αυτόματα σε όλους τους διαγωνισμούς του KarditsaVoice